Ο Άγιος Νικόλαος, ανήκει στον δήμο Νάουσας, της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Άγιος Νικόλαος έχει υψόμετρο 505 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,6147297639 και γεωγραφικό μήκος 22,0423971214.

Το Άλσος Αγίου Νικολάου, είναι ένα πανελλήνιο τουριστικό κέντρο αναψυχής και διημέρευσης μόλις 3 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της ηρωικής πόλης της Νάουσας. Ένας επίγειος παράδεισος στην καρδιά της Ημαθίας. Μια ανάσα ζωής κόντρα στην οικολογική υποβάθμιση.

Εξήντα στρέμματα πανέμορφης γης παίρνουν ζωή από τις πηγές του ιστορικού και πολλαπλά πολύτιμου, ποταμού της Αράπιτσας. Μοναδικό στην Ελλάδα το υπεραιωνόβιο άλσος πλατάνων εντυπωσιάζει τον επισκέπτη σε κάθε εποχή για την μεγαλοπρέπεια και τον όγκο του. Στη σκιά του αναπαύεται το απέραντο πράσινο του φυσικού χλοοτάπητα που συνυπάρχει με το άγριο αυτοφυές πυξάρι, τη φλαμουριά, τη βελανιδιά και το άφθονο νερό σε μια σπάνια συμφωνία ήχων και χρωμάτων. Αυτόν τον πανέμορφο τόπο χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του προγράμματος LIFE αφενός για να τον προστατεύσει και αναδείξει και αφετέρου για να βάλει τις βάσεις για μια ορθολογικά οικολογική διαχείριση ώστε το πολυποίκιλο πλέγμα χρήσεων και δραστηριοτήτων που φιλοξενούνται στο χώρο να επιτρέπουν την αειφορία.

Αποτέλεσμα της αξιόλογης αυτής προσπάθειας υπήρξε το Ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο σημαντική διάκριση στα πλαίσια του θεσμού των Ευρωπαϊκών Βραβείων αστικού και περιφερειακού σχεδιασμού το 1997.

Το Άλσος του Αγίου Νικολάου, ή Άγιος Νικόλαος όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, αποτελεί έναν πραγματικό πνεύμονα οξυγόνου, με ένα από τα ελάχιστα δάση υπεραιωνόβιων πλατάνων στη χώρα και άφθονα τρεχούμενα νερά.

Σε μια έκταση 60 στρεμμάτων φλαμουριές και βελανιδιές εναλλάσσονται με τεράστια πλατάνια και το άγριο αυτοφυές πυξάρι, σε μια αρμονική συμφωνία με τα νερά των πηγών του ποταμού Αράπιτσα.

Έχοντας διακριθεί με το Ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο για την εφαρμογή του προγράμματος «LIFE» στο πλαίσιο του θεσμού των Ευρωπαϊκών Βραβείων αστικού και περιφερειακού σχεδιασμού το 1997, αποτελεί ιδανική επιλογή για χαλάρωση στη φύση και πεζοπορία μέσα σε ένα υπέροχο σκηνικό.

Μεταξύ άλλων στο Άλσος του Αγίου Νικολάου θα παρατηρήσει κανείς μια μικρή τεχνητή λίμνη με πέστροφες και πάπιες, τις πηγές και το ποτάμι της Αράπιτσας, το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στο οποίο οφείλει και την ονομασία του το άλσος, εκτροφείο θηραμάτων, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής για μικρούς και μεγάλους.

Σήμερα επισκέπτονται το άλσος ετησίως 1.000.000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, που έχουν την δυνατότητα να κάνουν χρήση των παρακάτω εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων:

 1. των αθλητικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνουν γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και τένις καθώς και δημοτικό αναψυκτήριο,
 2. της παιδικής χαράς,
 3. της μικρής τεχνητής λίμνης ψαρέματος και βαρκάδας,
 4. της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, από την οποία πήρε το όνομα της η περιοχή,
 5. του εκτροφείου θηραμάτων,
 6. των εστιατορίων με κυριότερο προσφερόμενο έδεσμα την τοπική πέστροφα,
 7. των χώρων υπαιθρίου γεύματος,
 8. των διαδρόμων άθλησης και περιπάτου,
 9. των πηγών του ποταμού Αράπιτσα,
 10. του μικρού τραίνου για μια σύντομη περιήγηση του Άλσους,
 11. του Κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης για μια πρώτη γνωριμία με την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και τέλος
 12. των εγκαταστάσεων υγιεινής.

Στην είσοδο του Άλσους έχει ολοκληρωθεί και ο χώρος στάθμευσης 250 θέσεων.